2020-04-11

Marhapörkölt nokedlivel Karantén kaja 2020.04.11.

Karantén kaja Marhapörkölt 2020.04.11.

Husvéti ünnepi kaja:
Vörösboros marhapörkölt nokedlivel, céklával Tiroli krémes.

végy 2 kg marha húst ,(de lehet vad, vagy disznóból  is, ami van. ).
1 üveg egri bikavér bor. (csak száraz vörös jó!)
1 kávéskanál só , 1 evőkanál kalocsai paprika, kis bors, 1 evőkanál steak fűszerkeverék
alaphoz két kanál zsir, 2 fej vöröshagyma 2 fej foghagyma. gyengén piritva.  rá a paparika!

A marhánál ügyelni kell hogy ne legyen rajta hártya, tehát fehér rész. Azt gondosan le kell vágni.
két  centis csíkokra vágjuk. Egyforma darabokra lehetőleg, mert akkor egyszerre fő puhára.
főzés előtti nap befüszerezzük letakarva hűtőbe tesszük.
Reggel Pörkölt alapra tesszük, fehéredésig sütjük és csak vörösborral öntjük fel kb 3 dl .
Lassan főzzük letakarva, kb. egy vagy két órát. kóstolgatjuk , ha puha levesszük a fedőt és még 10 percig süritjhük a levét. akkor jó ha sűrű szafja van. Nem kell megijedni a vörösbornak már nem lesz alkohol tartalma csak az íz miatt kell.
Amig fő van idő elkészíteni a nokedlit. és a céklát.
Valamint a sütit.
Tiroli krémes:
40 dkg liszt
12 dkg ráma
12 dkg cukor
1 tojás
2 dkg szalagáré
ezeket kevés tejjel közepesen puha tésztává gyurjuk.

Három lapot vékonyra kinyujtjuk és egyenként 10 perc alatt világosra sütjük.

Krém
5 tojás sárgája!!
5 kanál liszt
1 l. tej.
30 dkg cukor. ezeket lassan felfőzzük lehetőleg vízgőz felett.
Állandó keverés mellett!!
Kihülés után a lapokat megtöltjük.
fogyasztás előtt 4 órával meg kell kenni. akkor puhul meg a kemény tészta. másnapra a legfinomabb.
De akkor mindenképp el kell fogyasztani.  (Az se jó ha túl puha.) A tetejét nem kell krémezni!
Akkor nem lehet megfogni. !

Tipp: A krémet puding helyett is lehet használni magába akkor lehet bele tenni vanilia cukrot is. !
         Lehet alá kekszet tenni azt is megpuhítja és pohárkrémnek is jó. 
Ajánlás: nagyon finom süti, könnyü nem hizlal, és olcsó, nagymamám receptje.
A teljes menü  elkészítése 5 órát vesz igénybe. A süti lapjait előző nap is el lehet készíteni.
Hajrá ne adjátok fel! Megéri!
Jóétvágyat!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése